7 kiválasztási szempont, ha a legjobb hőszivattyú szerelőt keresed

A legjobbat sohasem könnyű megtalálni. Akkor sem, ha életed párját keresed. De mi ez ahhoz a kihíváshoz képest, ha 2022-ben a legjobb hőszivattyú szerelőt szeretnéd megtalálni. Az Otthonfelújítási támogatásnak köszönhetően ugrásszerűen megnőtt a kereslet a szakemberekre. Ehhez hozzárakódnak a magas energiaárak, a két tényező eredője pedig az, hogy Magyarországon minden 3. ember egy jó mestert keres, aki profin ért a fűtési rendszerekhez.

Van egy magyar közmondás, biztosan ismered: “Aki tudja, csinálja, aki nem, az tanítja”. Az igazság tartalmát sok esetben vitatom, ugyanis fantasztikus tanáraim voltak általánosban és középiskolában is. Ennek ellenére nem szeretnék abba a hibába esni, hogy csak okoskodom itt Neked mindenféle gyakorlati tapasztalat nélkül. Ezért pontosan le fogom írni, hogy én hogyan találtam meg és választottam ki 2022 tavaszán azt a szakember gárdát, aki elkészítette az új családi házam víz víz hőszivattyú rendszerét. Megmutatom az összes döntési szempontot és persze beszámolok a munka végeredményéről is.

Természetesen első lépésként rákerestem a neten a víz víz hőszivattyúk kifejezésre. Számos találat volt, ezeket első körben egy Excel táblázatban összesítettem. A táblázat 1. oszlopa a cég neve, 2. oszlopa a weboldal címe, a 3. oszlopa pedig a weboldal értékelése lett.

1. szempont: a weboldal

Egy szakemberről, egy kivitelező cégről rengeteget elárul a weboldala. Sokkal többet, mint gondolnád.

Mennyire részletes, informatív a weboldal? A jó szakember képes részletesen és közérthető nyelven bemutatni azt, hogy az általa javasolt megoldásnak mi a műszaki tartalma és azt kinek-miért ajánlja. Ha erről nem képes egy részletes, legalább 1000-1500 szavas cikket írni, azonnal keress tovább. Akkor is lépj tovább, ha a cikk hemzseg a Számodra értelmetlen kifejezésektől. Egy jó szakember képes a megrendelő nyelvén és annak műszaki ismeretanyagának a szintjén fogalmazni.

Mennyire modern a weboldal? A jó szakember weboldala nem elavult. Látom, hogy most legyintesz: az a fontos, hogy a szakmájához értsen. Nem így van. Főleg nem a modern fűtési rendszerek esetében. Az új technológiák ebbe az iparágba 3-5 évente menetrendszerű gyakorisággal megérkeznek. Aki nem halad a korral, nem naprakész, az nem fogja tudni összerakni a Számodra tökéletes hőszivattyú fűtési rendszert. Természetesen nem feltétlenül kell a weboldalnak absztrakt illusztrációkkal és organikus textúrákkal rendelkeznie. De modernnek, áttekinthetőnek, tipográfiai szempontból komfortosnak kell lennie. Aki nem képes egy ilyen weboldalt üzemeltetni, az nem fog rendelkezni naprakész ismeretekkel a több százezer forintos rendszer összeszereléséhez sem.

Tehát az első szempont a weboldal. Én nagyjából 15-20 cég weboldalát néztem át, mielőtt erről a pontról továbbléptem. És hogy megint ne a levegőbe beszéljek: a legjobbnak a Fűtésrendszerek weboldalát találtam. A víz víz hőszivattyúk esetében náluk találtam meg a legtöbb közérthető és releváns szakmai információt illetve a fejemben lévő kérdésekre náluk találtam meg a legtöbb választ.

Ezen a weboldalon nagyon logikusan vannak rendszerezve az információk. Elindulhatsz az érdeklődésed fővonalán (pl. hőszivattyú). Itt megszerzed a szükséges infókat majd elágazhatsz különböző irányokba (pl. hőszivattyú kazán, hőszivattyús bojler). A Fűtésrendszerek oldalon érthető választ kapsz a “hogyan működik” típusú kérdésekre is. És kitér az üzemeltetési költségekre is.

2. szempont: telefonos majd személyes egyeztetés

Kritikus pont. Ha telefonon nem éred el a céget és 1 napon belül nem hívnak vissza, lépj tovább. Én a Fűtésrendszerek weboldalon egy online űrlapon kértem visszahívást, ennek során már röviden le is tudtam írni, hogy pontosan milyen fűtés érdekel. 3 órán belül felhívtak és az egyik szakemberük nagyon részletesen átbeszélte velem a bennem első körben felmerült témákat. Megbeszéltünk egy személyes találkozót az épülő házamnál, bekérték a nálam lévő építészeti-műszaki dokumentációkat is.

A személyes találkozóra a Fűtésrendszerek területileg illetékes mérnöke érkezett meg. Érződött, hogy előzetesen felkészült az emailben átküldött dokumentációkból. Sőt, egyeztetett az illetékes önkormányzattal a talajvíz jellemzőiről is. Elmondta, hogy feltétlenül az általuk forgalmazott víz víz hőszivattyúk egyik típusa lenne az legjobb megoldás, mert ideálisak a környezeti körülmények is.

Tetszett, hogy a szakember őszintén elmondta a felmerülő, tisztázandó hátrányokat is. Kitért arra, hogy ez a megoldás rendszeres karbantartást igényel ill. viszonylag nagy a vízigénye.

3. szempont: ajánlatkérési lehetőség

Amennyiben nem tudsz írásbeli ajánlatot kérni a cégtől, lépj tovább. Az ajánlat egy nagyon fontos eleme annak a folyamatnak, amelynek a vége egy kézfogás. Az ajánlatban már részben megismerheted a szállító által vállalt kötelezettségeket is. A Fűtésrendszerek szakembere a személyes találkozónk végén maga ajánlotta fel, hogy elkészíti az írásbeli árajánlatot. 3 nappal később emailben ezt meg is kaptam. 14 oldalas anyag, fotókkal és költség-, illetve megtérülés számításokkal. Kifejezetten odafigyeltek az egyedi igényeimre is.

4. szempont: az ár

Mielőtt válaszolsz az ajánlatra, hagyj magadnak 2-3 napot, hogy leülepedjenek az információk. Sohasem válaszolj azonnal, feltétlenül ütköztesd az árakat más beszállító áraival. Én még 2 másik fűtési rendszer szállítótól kértem árajánlatot. Annyira tetszett a Fűtésrendszerek üzleti modellje és mentalitása, hogy szurkoltam azért, hogy árban is a legjobbak legyenek. Ez így is történt: az általuk javasolt víz víz hőszivattyú rendszer ár-érték arányban a legjobbnak bizonyult.

5. szempont: a referenciák

A Fűtésrendszerek szakemberétől 3 olyan referencia telefonszámot kértem el, ahol az utóbbi 1 évben az enyémhez hasonló rendszert helyeztek üzembe. Mindhárom korábbi megrendelőjükkel részletesen egyeztettem. Az egyik egészen közel lakott hozzám, ide még át is mehettem megnézni a végeredményt. Egy nagyon kedves házaspárral találkoztam, akik elmondták, hogy számukra az elsődleges szempont az volt, hogy a rezsijük érezhető mértékben csökkenjen. Az előzetes kalkulációk a során a Fűtésrendszerek mérnöke legalább 30%-os csökkenést irányzott elő. Az eltelt 1 évben a rezsijük pontosan 38%-al csökkent. Maradéktalanul elégedettek a víz víz hőszivattyú rendszerükkel. Lehetőségem volt megnézni a kábelezés, csövezés minőségét is, ugyanis a csövek és bilincsek minősége, illesztése sokat elárul. Kifejezetten minőségi munkát láttam a kazánházukban.

6. szempont: a szerződés tervezet

Következő lépésként mindig kérj egy szerződés tervezetet. Amennyiben egy ilyen nagy értékű és hosszú távú együttműködésről van szó, akkor a szerződés nem lehet valami kockás papírra kézzel összefirkált iromány. A Fűtésrendszerek területileg illetékes partnere egy részletes szerződés tervezetet küldött, amelyben mindkét fél jogai és kötelességei pontosan szerepeltek.

A szerződés feltétlenül térjen ki a késedelmes teljesítéssel összefüggő szankciókra, a munkabiztonsággal összefüggő felelősségekre és a minőségbiztosítással kapcsolatos követelményekre is.

7. szempont: találkozz személyesen a cégvezetővel

Ha aláírásra alkalmasnak találod a szerződés tervezetet, feltétlenül találkozz személyesen a hőszivattyú rendszert szállító cég vezetőjével. Legjobb, ha az aláírásra a cég irodájában kerül sor. Hosszútávú és megbízható partnerre van szükséged. Ennek lecsekkolására kiváló lehetőség a szerződés személyes aláírása.

Összegezve

Ha a fenti 7 ponton precízen végigmész a kiválasztás során, akkor garantálom, hogy nagy meglepetés a kivitelezés során már csak pozitív értelemben érhet. Nálam sem volt ez másképpen. A Fűtésrendszerek kivitelező csapata profi munkát végzett határidőre és az eredetileg vállalt áron.

A családi házam fűtését víz-víz hőszivattyú rendszer biztosítja. Ennek kialakítása nyitott vízkivételű lett. Ehhez a korábban is meglévő egyik kutam mellé szükséges volt egy újabbat is fúrni. Ez lett az un. nyelő kút, a már meglévő pedig a nyerő kút. A vízminőség miatt szükséges volt egy szűrőt is felhelyezni. A használati-melegvizet más módon, egy tárolós vízmelegítővel állítom elő.

A kiépítéssel járó költségeket figyelembe véve 10-12 éves megtérülési idővel kalkulálok. A kezdeti számítások alapján jelenleg 6-7 COP-t sikerül elérnem a hőszivattyúval.

Végül, de nem utolsósorban: a víz-víz hőszivattyúk alkalmazásával zöld, megújuló energiát használunk a fűtésre. Van egy 14 éves fiam, amikor arra gondolok, hogy nem fosszilis tüzelőanyagot égetünk el, nemcsak a pénztárcám, hanem én is egy kicsit jobban érzem magam.

Csak ajánlani tudom a Fűtésrendszerek szakembereit. Lépj fel a weboldalukra és első lépésként győződj meg Te Magad is a szakmai tartalmak részletességéről.