Ha nagy leszek, szakember leszek!

Gyermekként sok különböző szakma kipróbálásáról álmodozik az ember. Ez nem is csoda, mivel gyerekfejjel még valóban csak annyit fogunk fel a mai modern világból, hogy milyen sok lehetőség van, és most már bárki meg tudja találni a számítását. Az ilyenkor még nem tudatosul bennünk, hogy mekkora a verseny a munkaerőpiacon és a szakemberek között. Mindenki egyszerre szeretne ugyanis a legjobb lenni és a legjobb vállalkozókat megtalálni. Számos iparágban éles harc folyik a konkurens cégek között, ezért sokszor nehéz eldönteni, hogy melyik szakemberrel járunk a legjobban.

A nővérem is ugyanezt érezte, akinek tavaly volt az esküvője. A rendezvényre kellett terembérlet – itt még viszonylag könnyű volt választani a jelentkező cégek közül, mivel minden helyszínnek megvoltak a maga sajátosságai. Utána viszont meg kellett hallgatni legalább hat DJ-t szó szerint. Tánctanár vállalkozóból is akadt bőven jelentkező, mindegyik nagyon jó referenciákkal, így aztán tényleg nehéz volt eldönteni, hogy ki mellett döntsünk. Sminkesből és fodrászból csak a mi településünkön én tudok 3-3-ról, pedig nem is vagyunk megyei jogú város.

Azért van előnye is a szabadpiacnak, mivel a leendő ügyfelek így több szempont alapján mérlegelhetnek. Ha jobban belegondolunk, mindenki másképp csinálja. Én legutóbb angoltanárt kerestem a vizsgáimra történő felkészüléshez. Mivel a beszédkészség volt az, ami nem ment annyira jól, nekem fontos volt, hogy kommunikatív, a fiatalok nyelvén értő, és lehetőség szerint anyanyelvi környezetben jártas oktatót találjak. Sok magántanár vállalkozó nem felelt meg ezeknek a kritériumoknak, ezért nem választottam őket. Pedig volt, aki több, mint 20 év tapasztalattal rendelkezett. Sajnos ez ilyen, ügyfelek vagyunk, mind-mind eltérő igényekkel.

Ha jobban belegondolok, nem is lenne rossz vállalkozónak lenni… Kíváncsi vagyok, hogy az én termékem vagy szolgáltatásom mennyire lenne népszerű a piacon. Ez nagyban függ a marketingtől, mivel minél többen ismerik a termékedet vagy szolgáltatásodat, annál valószínűbb, hogy azok az ügyfelek is megtalálnak, akiknek pont arra van szükségük. Ezért is választottam ezt a szakot az egyetemen. Bár Budapest világváros lévén tele van a befektetőkkel, akik között egészen fiatalok is akadnak, ezt talán nem is igazán kell magyarázni, nekem se tőkém, se kellő tapasztalatom nincs még egy saját vállalkozás elindításához. Így nem maradt más választásom, mint alkalmazottként elhelyezkedni. Szerencsére budapesti diákmunka is akad bőven, lehetőségekből nincs hiány. Legalábbis a csoporttársaim ezt mondják, akik közül jópáran sikeresen helyezkedtek el a topiwork.hu segítségével.

Ennek hatására én is kíváncsi lettem, hogy miért is annyira különleges a topiwork.hu. A weboldalon valóban sokféle állásajánlat közül lehet választani. Böngészhetünk közöttük munkakör, helyszín, illetve kategória alapján is. Engem mindenképp a budapesti diákmunka széles listája érdekelt a topiwork.hu-n, bár olyan lehetőségek is vannak az oldalon, amelyek otthonról végezhetőek, így az sem feltétlenül jelent gondot a megfelelő jelöltnek, ha a cég irodája egy kicsit messzebb van.

budapesti diákmunka

A kategóriás szűrést én szintén hasznosnak találtam a topiwork.hu oldalon, mivel mindenképp a marketing világában szeretnék dolgozni, ha már ilyen irányú tanulmányokba kezdtem. Nem is telt sok időbe, míg ráakadtam egy megfelelőnek látszó marketing asszisztens állásra. Érdemes folyamatosan követni a topiwork.hu oldalt, mivel az elérhető munkák folyamatosan frissülnek. Ez egyrészt előny, mivel mindig adódnak újabb és újabb lehetőségek, másrészt viszont azt is eredményezheti, hogy álmaink budapesti diákmunkáját lecsapják a kezünkről, ha túl sokat hezitálunk és várunk a jelentkezéssel.

Ami egyébként egyáltalán nem bonyolult. Persze érthető, hogy sok kérdés merül fel ilyenkor az emberben, főleg ha nem dolgozott még korábban, mondjuk a középiskola mellett. Ezzel a topiwork.hu is tisztában van, ebből kifolyólag a honlapjukon nagyon sok hasznos infót összegyűjtöttek. Megtudhatjuk például, hogy hány éves kortól vállalhatunk diákmunkát, illetve a kiválasztási folyamat milyen lépésekből tevődik össze.

Először is regisztrálnunk kell az oldalra, aminek mindössze egy diákok számára is pénztárcabarát 1.000 Ft-os díja van. Viszont ezt sem kell kifizetnünk, mivel az csak az első fizetésünkből kerül levonásra. Így tehát veszítenivalónk egyáltalán nincsen. A kiválasztási folyamattól már sokkal többen és jobban félnek, ami bizonyos szempontból érthető is. Az állásinterjún való sikeres vagy sikertelen szereplés ugyanis nagy hatással lehet az önbizalmunkra. Viszont ezért is jó diákmunkát vállalni! Manapság már egyre kevesebb példa van rá, hogy valaki az első munkahelyéről menjen nyugdíjba, az ilyen helyzetekben pedig helyt kell tudni állni. Minél fiatalabb korban tudjuk elsajátítani ezeket a készségeket, annál jobb, ez ebben az esetben is igaz.

Nem is érdemes nagyon megijedni, mivel a topiwork.hu ezen a téren is számos tanácsot kínál. A blogjukban ugyanis írnak az önéletrajz és a motivációs levél szerepe mellett a munkahelyi normákról is, így már könnyen össze tudjuk rakni, hogy hogyan tudunk jó benyomást tenni egy adott cégre. Ebben segítenek a topiwork.hu részletes munkaleírásai is. Egyrészt mi magunk is láthatjuk, hogy milyen feladatokat kell majd elvégeznünk, és ezek mennyire köthetőek tanulmányainkhoz, másrészt a munkaadó fejébe is kicsit beleláthatunk, hogy milyen az ideális jelölt a pozíció betöltésére. Ahol a kettő egyezik, azokat az erősségeinket érdemes hangsúlyozni a pályázati anyagunkban. A megfelelő felkészüléshez is sok kapaszkodót kapunk tehát.

Hogy mi történik azután, miután már felvettek? Szerencsére erről is be tudok számolni. A topiwork.hu-s regisztrációt követően a blogban olvasott tanácsokat alkalmazva meg is pályáztam ugyanis a kiszemelt marketing asszisztens pozíciót. Az interjúk jól mentek, de ez talán nem is volt annyira meglepő, mivel és lelkesen és sikeresen felkészültem rájuk. A jó hírek után valóban lazíthat és megkönnyebbülhet kicsit az ember, mivel a topiwork.hu a munkaszerződés és egyéb adminisztrációs terhek intézését is leveszi a vállunkról! Így hát emiatt sem kell aggódnunk, hogy esetleg rosszul töltünk ki valamit, vagy elfelejtünk beszerezni valamilyen fontos papírt, ami szükséges a munkavégzéshez. Ha előfordul is ilyen, ők egész biztosan jelzik ezt felénk, de mi is érdeklődhetünk az ügyfélszolgálaton, ha bármilyen információra van szükségünk. Ezt vagy e-mailben intézhetjük el, vagy pedig a Topiwork Iskolaszövetkezet irodájában személyesen. Budapesti diákmunka esetén ez pont kapóra jöhet, mivel nekünk, fővárosiaknak viszonylag könnyű megoldani a közlekedést.

Hogy lesz-e valaha saját vállalkozásom? Az még a jövő zenéje. Azt viszont teljes bizonyossággal állíthatom, hogy a topiwork.hu-nak köszönhetően már most értékes tapasztalatokat tudok szerezni a munkahelyemen tanulmányaim mellett is, ebből pedig mindenképp előnyt fogok tudni kovácsolni a karrierem további alakulása során. Szerintem ez mindenki számára nagyon jó lehetőség. Míg más egyetemisták buliznak és a tanulást sem feltétlenül veszik komolyan, én tisztában vagyok vele, hogy a jó szaktudású és kellő tapasztalattal rendelkező alkalmazott szakemberekért ugyanúgy megy a verseny a cégek között, mint a vállalkozói szférában. Én pedig szeretnénk a legjobbak közé tartozni.