Hogyan érdemes megtalálni a legjobb szakembereket

Mindenki ismer olyan embert, aki egymaga bármit meg tud szerelni otthon. Az ilyen ezermesterek nagyon hasznosak tudnak lenni, hiszen sokszor csak szívességből segítenek megoldani a ház körül felmerülő különböző problémákat. Viszont sok olyan emberrel is találkoztam már, akik ezermesterként adták el magukat, esetleg a neten látták, hogyan kell valamit megszerelni, de valójában nem értettek az adott feladathoz. És bizony olyan illetők is ide tartozhatnak, akik pénzt kérnek az adott szolgáltatásért, ami különösen kellemetlen tapasztalatot eredményezhet. Sőt, ha egy nem hozzáértő személy szerel nálunk, az nem, hogy nem segít, de adott esetben még nagyobb gondot is okozhat.

Éppen ezért én arra esküszöm, hogy mindig érdemes inkább szakemberhez fordulni, ha bármiféle problémánk akad a házunk körül. A szakember számomra azt jelenti, hogy nem csak valamennyire ért ahhoz, amit csinál, hanem az adott terület szakértője, és rendelkezik tapasztalattal is. Emellett persze az is nagyon fontos, hogy megbízható legyen, illetve, hogy gyorsan és hatékonyan is dolgozzon. Gondoljatok csak bele: egy hirtelen csőtöréskor az is kulcsfontosságú, hogy mennyi idő alatt jön ki a szerelő, és milyen gyorsan képes elhárítani a problémát.  

De én is tisztában vagyok vele milyen nehéz egy igazán jó szakemberre rátalálni. Nekem kifejezetten sok rossz tapasztalatom volt, mert nem tudtam, hogyan érdemes nekiállni a keresésének. Kezdetben több esetben is a postaládába bedobott vagy falra kitett hirdetésekből tájékozódtam, az azon írt telefonszámokon kerestem magamnak szakikat. Ezzel viszont nem egyszer jártam pórul, mivel a megkeresett valójában nem igazi szakemberek voltak, csak annak adták ki magukat. Ráadásul sajnos csalókkal is könnyedén lehet találkozni, aki például lakásfelújítás címszó alatt valójában csak pénzt akar kicsalni a naiv emberektől.

Egy szó, mint száz: a jó szakember megtalálása elengedhetetlen, ha segítségre van szükségünk.

De mégis hogyan érdemes keresni? Biztos választ erre én sem tudok adni, csupán tanácsokkal tudok szolgálni az eddigi tapasztalataim alapján. A neten már csomó szakember kereső érhető el, ahol külön megyék vagy éppen városok szerint lehet megtalálni a szakembereket, legyen szó lakásfelújításról, vízvezeték- vagy például villanyszerelésről. De olyan dolgokban is tudnak segíteni az ilyen honlapok, hogy hova érdemes fordulni asztalosért, hangtechnikusért, honlapkészítőért vagy éppen tetoválóért, hiszen ezeknek a szakmáknak is megvannak a maguk szakemberei.

De azt is megtanultam az évek során, hogy egy-egy telefonbeszélgetés is nagyon sokat segíthet abban, hogy eldöntsük, szimpatikus-e a számunkra az adott cég vagy specialista személy. Én például mindig erősen támaszkodom a megérzéseimre, és ha nem szimpatikus rögtön a szakember, akkor nem is vágok bele a közös munkába, hiszen a kölcsönös bizalom és rokonszenv itt is kulcsfontosságú tényező.

Viszont ha egy szakember beválik, akkor azt nagyon meg kell becsülni, hiszen akkor állandóan van kihez fordulni a jövőben is. Így találtam magamnak például megbízható villanyszerelőt, akit már több, mint 3 éve alkalmazok különböző meghibásodások esetén, és akivel már szinte baráti viszonyban is vagyunk. Ő egy igazi szaki, aki tudja, hogyan építsen egy fix ügyfélkört maga köré, és ez bizony nagy szó. De ahhoz, hogy egy ilyen emberre rátaláljunk, nem lehet megspórolni a keresést. Lehet persze ismerőssel vagy éppen olcsóbb árat kínáló személlyel is végeztetni a munkát, de lehet, hogy nem érdemes mindent rájuk bízni. Hiszen a szakemberek nem véletlenül tanulják ki a szakmájukat, nem igaz?